zelf thuis pizza maken

Zelf thuis pizza’s maken: hoe begin je eraan?

Pizza is een van de weinige gerechten ter wereld die zo geliefd is onder jong en oud. Het is daarom ook helemaal niet zo gek dat dit, van origine Italiaanse gerecht, een van de meest gegeten gerechten ter wereld is. Heb je wel eens de menukaart van een gemiddeld restaurant bekeken? De kans is groot dat je hier pizza op terug kunt vinden.

Soms verlang je naar authentieke, knapperige deegachtigheid die alleen een echte pizza kan bieden. Je kunt ervoor kiezen om een pizza af te halen, maar zelf een pizza maken is minstens zo leuk. Maar hoe begin je hier nu precies aan? Je leest het hier!

zelf pizza makenHet rijzen van het gist

De eerste stap naar een perfecte pizza is het laten rijzen van het gist. Dit betekent dat je gist, suiker en water met elkaar mengt, totdat het schuimig en bruisend wordt. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Let er wel op dat je hier warm water voor gebruikt.

Is het gist gerezen, dan wordt het tijd om twee kopjes bloem, olijfolie en zout toe te voegen. Zodra het geheel een consistente bal geeft gevormd, wordt het tijd om het deeg ongeveer vijf minuten te kneden op een met bloem bestoven oppervlak. Ben je in hete bezig van een staande mixer, dan kun je het deeg ook automatisch laten kneden.

Het kneden van het deeg

Je blijft kneden totdat het deeg glad en niet plakkerig is. Het kan daarom ook zo zijn dat je het geheel met een beetje extra met bloem moet blijven bestuiven om op deze manier de perfecte consistentie te bereiken. Als je meer dan 30 minuten tijd hebt hebt, kun je ervoor kiezen om dit deeg op dit punt laten rijzen tot het verdubbeld is. Dit zorgt uiteindelijk voor een zachter, malser deeg.

zelfgemaakte pizza

Rol het deeg in de gewenste vorm

Is het deeg helemaal naar wens, dan wordt het tijd om het geheel in de gewenste vorm te rollen. Dit doe je het beste met een deegroller. In de meeste gevallen is een rechthoekige pizza makkelijk te snijden en makkelijk te verdelen over een rechthoekige bakplaat. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de klassieke ronde vorm aan te houden of creatief te zijn met een willekeurige vorm.

Zorg ervoor dat je het deeg van tevoren bakt

Het laatste dat je wil, is dat je toppings, zoals kaas, paprika of salami, te ver doorgaren. Zorg ervoor dat je het deeg van tevoren bakt. Ben je in het bezit van een grote pizzaoven of een pizzasteen voor op de barbecue, dan kun je dit proces overslaan. Heb je geen van beide, dan kan je ook een goedkope pizzarette kopen; deze zijn niet duur en geven je een gelijkaardig resultaat. Op deze website kan je een mooi overzicht vinden van de meest populaire pizzarettes die vandaag de dag op de markt te vinden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *