rode wijn

Waarom is Frankrijk hét wijnland bij uitstek?

Het is geen geheim dat wijn een integraal onderdeel is van het Franse erfgoed. Het gevarieerde klimaat van Frankrijk en zijn verscheidenheid aan terroirs zijn ideaal voor het oogsten van een verscheidenheid aan druiven, waardoor Franse wijn tot de meest gerespecteerde ter wereld behoort. Elk jaar strijden Frankrijk en Italië om de titel van ’s werelds grootste wijnproducent. Zeventien van de tweeëntwintig regio’s produceren meer dan 3.200 wijnen op een oppervlakte van 835.805 hectare! Dat gezegd hebbende, het is niet altijd gemakkelijk om uw weg te vinden, dus hebben we deze lijst samengesteld.

Of u nu van plan bent om Frankrijk te verkennen of gewoon een goede fles Franse wijn wilt ontkurken, hier zijn drie van de beste wijnregio’s van Frankrijk.

dom perignon champagne1. Champagne

Laten we eerlijk zijn … een deel van de reden waarom Franse wijn zo wereldberoemd is, is te danken aan Champagne. Deze prestigieuze mousserende wijn wordt gemaakt van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay-druiven met behulp van een bepaalde techniek waarbij een tweede gisting plaatsvindt in de fles. Champagne is niet onbelangrijk… we hebben de neiging om het te drinken ter ere van belangrijke levensgebeurtenissen, vieringen en mijlpalen. Gelegen nabij Reims, de kalkrijke mergelbodems van de regio gecombineerd met de dubbele oceanische en continentale klimatologische invloed van de productie. Dom Pérignon is waarschijnlijk het bekendste huis omdat de naamgenoot, de benedictijner monnik, de champagne uitvond. Het is zelfs mogelijk om zijn tombe te bezoeken als u in de regio bent! Bollinger is ook erg bekend. Behalve dat het door Britse heersers zeer gewaardeerd wordt, is Bollinger ook geliefd bij James Bond. Andere prestigieuze huizen zijn onder meer Moët & Chandon, Veuve Cliquot en Taittinger. Het mag duidelijk zijn: Frankrijk is op vlak van mousserende wijnen alvast een stuk populairder dan bijvoorbeeld Italië en de Italiaanse mousserende wijnen.

glas witte wijn2. Bourgondië

Bourgondië, dat zich uitstrekt van ten zuiden van Parijs tot ten noorden van Lyon, heeft de meeste appellaties van Frankrijk. Enkele van de beste en duurste wijnen van het land worden geproduceerd uit dit terroir dat bestaat uit klei, kalksteen en steenaarde. Bourgondië profiteert van een semi-continentaal zeeklimaat dat varieert naargelang het grondgebied. Pinot Noir en Chardonnay zijn de meest nobele en wijdverspreide druivensoorten van Bourgondië, en het rigoureuze wijnbereidingsproces respecteert de eeuwenoude traditie. Ontdek het hart van een Bourgondisch landgoed en proef prestigieuze wijnen in Beaune! Beaune, de hoofdstad van Bourgondië voor Dijon, biedt veel voldoening aan cultuurliefhebbers… .en veel heerlijke wijn om te proeven!

bordeaux wijn3. Bordeaux

Bordeaux behoort – samen met Champagne en Bourgondië – tot de drie fundamentele pijlers van de Franse wijnbouw en is een bestemming die wijnliefhebbers niet mogen missen. Zodra u de Gironde-grens oversteekt, lijken de opeenvolging van kastelen en wijngaarden elkaar eindeloos te volgen terwijl u aankomt in het hart van het Bordeaux-universum, dat een wereld op zich is. De regio produceert enkele van de beste en zeldzaamste wijnen van Frankrijk, en zelfs ’s werelds meest zeldzame, die zijn gemaakt van vele druivensoorten, met name merlot en cabernet. Het zeeklimaat, gematigd en gestabiliseerd door de rivier, in combinatie met een terroir bestaande uit klei, kalksteen, grind en zand, resulteert in bijzonder complexe en elegante wijnen. De stad Bordeaux zelf is de perfecte bestemming voor estheten die al dan niet al kenners zijn. Tussen de wijnstad – een opwindende bestemming voor levensgenieters -, geschiedenis, cultuur en geweldige wijnbars, bieden Bordeaux en zijn omgeving veel dingen te doen. Daarnaast zijn er tal van wijnexcursies naar Saint-Émilion, Margaux en de Médoc.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *