grasmaaier

Tips bij het kiezen van een grasmaaier

Een grasmaaier is erg belangrijk voor het onderhoud van je gazon of grasveld. Als je voor de keuze staat om een nieuwe grasmaaier te kopen, zou je daar rustig de tijd voor moeten nemen. Er zijn verschillende soorten grasmaaiers met evenveel verschillende mogelijkheden en dito prijzen. Als allereerst moet je bepalen welk type grasmachine je wilt. Wil je een handgrasmaaier, een maaier op benzine of eentje met een accu? Lees verder voor de verschillende mogelijkheden.

grasmaaiersVerschillende duwmaaiers

Een klassieke handgrasmaaier is met name geschikt voor een klein gazon; voor een groot grasveld is deze maaier niet zo handig. Je bent er dan erg lang mee bezig. Een benzine grasmaaier is wel geschikt voor grotere tuinen.

Het voordeel is ook dat je niet met een snoer hoeft te klungelen. Deze maaiers maken wel heel wat lawaai en ze zijn vrij zwaar. En natuurlijk moet je regelmatig de benzinetank bijvullen.

Heb je een middelgrote tuin dan zou je ook kunnen kiezen voor een elektrische maaier. Het voordeel is dat deze minder lawaai maakt en ook vrij licht in gewicht is. Je moet er wel goed voor zorgen dat de kabel niet onder de maaier terecht komt bij gebruik.

Als laatste is er ook de mogelijkheid van een grasmaaier met een oplaadbare accu. Deze maaiers zijn vrij licht en je hebt geen last van een kabel. Houdt er wel rekening mee dat je afhankelijk bent van de accuduur.

zitmaaierComfortabele alternatieven

Bij de maaiers in de vorige paragraaf is er sprake van duwmaaiers. Je moet zelf in beweging komen om het gras te maaien. Zeker als je een grote tuin hebt met dito gazon, wil je misschien wel meer comfort! Je zou dan bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een zitmaaier. Op een dergelijke maaier kun je gewoon gaan zitten tijdens het maaien. Deze maaiers zijn bij uitstek geschikt voor een groot gazon. Ze hebben ook een hoge maaibreedte. Dat betekent dat het maaien snel gaat. Bekijk wel of je voldoende ruimte hebt om de zitmaaier op te bergen; ze nemen nogal vrij veel plaats in.

Tot slot kun je ook voor een robotmaaier gaan. Vooral als je zelf weinig tijd hebt, is dat een uitkomst. Deze maaiers zorgen automatisch voor een perfecte maaibeurt. Je hoeft er niet meer naar om te kijken! Deze maaiers werken met een accu, zodat ze bijna onhoorbaar zijn. Ook hebben ze een botssensor waarbij ze een andere kant opgaan als ze ergens tegenaan botsen.

Meer tips bij de aanschaf

Als je je keuze voor een bepaald type grasmaaier hebt gemaakt, ben je er nog niet! Er zijn nog een paar aandachtspunten waarop je moet letten voordat je de grasmaaier gaat aanschaffen. Belangrijk is vooral het vermogen van de grasmaaier: voor een groot gazon moet het vermogen groot genoeg zijn. Daarnaast moet je ook kiezen voor een maaier met of zonder opvangbak. Een opvangbak moet je steeds legen. Een maaier met een mulchfunctie heeft geen bak maar wordt het gras meteen fijn gesnipperd en tussen de grassprietjes achter gelaten. Tenslotte is ook de maaibreedte belangrijk. Een grote breedte is handig bij een groot gazon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *