jacht huren mediterraanse zee

Mijn droomvakantie: met een klein jacht de middellandse zee bevaren

Het Middellandse Zeegebied heeft mij altijd al getrokken. Als kind kwam ik in voormalig Joegoslavië voor het eerst in aanraking met de Middellandse Zee. Ik weet nog goed hoe het was om voor het eerst meters diep onder water te kunnen kijken. Om visjes te zien zwemmen en krabben te zien lopen over de diepe zeebodem.

Ik werd me bewust van een nieuwe wereld, de onderwaterwereld. Mijn moeder kocht een duikbril met een snorkel voor me en daarmee heb ik vervolgens zo’n beetje de hele vakantie onder water doorgebracht. De zon voelde ik branden op mijn rug en schouders, en de rest van mijn lichaam was ondergedompeld in het koele water.

kleine jachten kroatieIk genoot luisterend naar de onderwaterwereld en kijkend naar de rust die de natuur kan bieden. Een prachtige jeugd herinnering. Vooral die rust heeft mij goed gedaan. Ik probeer nog altijd te snorkelen op onze vakanties.

Jaren later heb ik van mijn vrouw leren zeilen. Ik heb minder ervaring dan hij, maar hij heeft juist heel veel ervaring met “kapitein zijn” op zeilboten. Af en toe hebben we in Nederland een zeiltochtje gedaan van een paar dagen op een kleine zeilboot met wat vrienden. En nu heb ik het plan om in Zuid-Europa te gaan zeilen.

Er valt nog zoveel te ontdekken vanaf het water! Het lijkt me ongelofelijk mooi om met een boot een baaitje in te varen in Italië en dan het anker te laten zakken. Een drankje op het achterschip en dan de sterrenhemel bewonderen. Ver van het verkeer in de hitte, de overvolle terrassen en drukke toeristencentra. Geen gedoe met huurauto’s in stinkende steden, op zoek naar een parkeerplek die er niet is… Nee, geef mij maar een boot op het water. Wat een droom!

En dan met een rubberbootje naar het strand, of naar een terrasje in een klein stranddorpje. Spanje en Griekenland trekken mij ook enorm. De geschiedenis, het eten, het mooie weer, het kristalheldere water en de vriendelijke mensen trekken mij enorm aan. Het liefst zou ik ergens in Kroatië een zeilboot huren en gewoon kijken waar de wind ons naartoe brengt. Op sites als deze vind je prachtige boten die je kan charteren in een hele hoop locaties rond de mediterraanse zee.

jacht vakantie

Een klein jacht, niet groter dan een meter of tien, biedt meer dan genoeg ruimte voor vier personen. Dan heeft iedereen z’n eigen slaapvertrek en is er binnen genoeg ruimte om te koken, en buiten genoeg ruimte om lekker te zitten zonnen. Het liefst wil ik dan zo’n zeilboot met achterop een plateau met een trapje onder water waardoor je na het zwemmen gemakkelijk je boot weer op kunt komen.

En als het ons ergens te druk of lawaaierig is, dan vertrekken we gewoon weer. De vrijheid die een boot je kan bieden is letterlijk grenzeloos.

Zo’n vakantie doe je maar een keer in je leven. Daarom zou ik het liefst een boot huren met kapitein, zodat wij de tijd hebben voor elkaar. En omdat er dan iemand is die precies weet waar je naar toe kunt, de mooiste plekjes kent en de juiste koers kan zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *