Hoe écht goede foto’s maken?

Ik dacht, ik deel eens een paar fotografietips. Jullie weten dat ik er mij wel mee kan amuseren, ik heb er ook een cursus voor gevolgd. Back in the days, voor iedereen een spiegelreflexcamera had… Pas op, geen punt hoor, maar als je dan toch investeert, probeer er dan toch tenminste iets kunstig mee te maken. Anders had je evengoed een klein ding kunnen kopen.

fotografieOm te beginnen kan je beter niet het onderwerp van je foto knal in het midden zetten. Dat is echt niet meer van deze tijd. Een knappe foto volgt de regel van derden: verdeel de foto in drie, zowel horizontaal als verticaal, en probeer dan je object op een van de snijpunten te laten uitkomen. Dit ziet er veel natuurlijker uit.

Verder speel je ook best met het scherpstellen. Een foto met een scherp object en een softe achtergrond is echt veel knapper. Je kan spelen met dat autofocuspunt: stel eerst scherp, houdt de sluiterknop half ingedrukt (nog geen foto maken dus) en verplaats dan de camera. Door hiermee te spelen kan je echt heel knappe effecten verkrijgen!

Waar ik zelf graag mee speel, is met kadrering. Eigenlijk is dit een van de simpelste dingen. Scherpe lijnen wel of niet recht zetten op een foto, iets van dichterbij fotograferen, spelen met licht en donker binnen een beeld. Ik ben een van die gekkerds die echt nog op de grond gaat liggen of ergens op klimt om een top beeld te kunnen schieten.

Dus, mensen met een DSLR: zorg dat de kwaliteit van je foto’s ook echt je camera eer aan doet. In die volgorde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *